Friday, November 20

LITERATURE COMPONENT FOR ENGLISH LANGUAGE 2010


Dear parents of Year 6 and Form 3 students,
Please be aware that there'll be some changes in the English Language syllabus for Form 1 and Form 4 beginning 2010.
The literature component has been changed.
So please make sure that you buy the right books for your children [if your children are not eligible for SPBT].
The Literature Component for Secondary School textbooks for Form 1,2 and 3 as well as for Form 3 and 5 are in schools now.

Here's the whole list:
English Literature Component Form 1 to 3
Poems:
• I Wonder by Jeannie Kirby
• The River by Valerie Bloom
• Mr. Nobody
• Heir Conditioning by M. SHANmughaligam
• A Fighter’s Lines by Marzuki Ali
• Leisure by William Henry Davies

Short Stories:
Flipping Fantastic by Jane Langford
• One Is One and All Alone by Nicholas Fisk

Drama:
• Rumpelstiltskin

Also, there is a new addition:
Graphic novel.
I'm told that for Penang state, we'll be studying this book.

English Literature Component Form 4 and 5
Poems:
• In The Midst of Hardship by Latiff Mohidin
• He Had Such Quiet Eyes by Bibsy Soenharjo
• Nature by H.D. Carberry
• Are You Still Playing Your Flute by Zurinah Hassan

Short Stories:
• QWERTYUIOP by Vi...vien Alcock
• The Fruitcake Special by Frank Brennan

Drama:
• Gulp and Gasp by John Townsend

The students in Form 1, 2 and 4 will continue with the current literature component.They do not have to study the new texts.

25 comments:

  1. assalamualaikum

    letih btol asyik tukar2 silibus nie. teringat sy masa kt sekolah dulu, tiap2 taon BM bertukar silibus. naik penin sy. haih.

    agak nyer dorang nak buat duit jual buku text baru x?

    wasalam

    ReplyDelete
  2. gosh! where am i going to get all these books!?

    ReplyDelete
  3. Waalaikumussalam olyyn,
    Sebenarnya komponen literature B.Inggeris dah hampir 8 tahun digunakan, teks pun dah boleh dihafal oleh guru-guru yang berpengalaman mengajar, hehehee..
    Yang terbaru ini nampaknya memberikan pendekatan baru dalam pembelajaran remaja, dan mungkin dipercayai lebih sesuai dengan jiwa remaja berbanding teks yang digunakan dulu. Saya pun baru menghayati teks baru ini, memang bakal menjadi cabaran baru kepada semua guru yang bakal mengajar Tingkatan 1 & 4. Beruntunglah pelajar yang mendapat guru yang benar-benar memahami kehendak teks.

    ReplyDelete
  4. Waalaikumussalam ummimusa,
    Well, all of those texts are actually compiled in a small book for Form 1, and in another equally small book for Form 4. The books are already in schools for those eligible for textbook loans but I'm not sure if they've arrived at the bookshops.
    Sorry, forgot to take a picture of the books. InsyaAllah will do soon.

    ReplyDelete
  5. Salam ziarah. Blog anda sgt menarik. Jemputlah dtg ke blog saya pula. Jom kita saling jadi follower? Buat MOU, OK? Thanks.

    Zuki (zukidin.blogspot.com)

    ReplyDelete
  6. Waalaikumussalam juk,
    Terima kasih, segala pujian bagi Allah.
    Dah ziarah blog juk, dah dah buat. MOU? hahaha..

    ReplyDelete
  7. salam,

    aduhai, tukar lagi, seingat saya dulu, kami tahun 2000 antar pelajar tingkatan 1 yang terawal diminta belajar komponen sastera bahasa inggeris ni, hmmm, tapi tak fahamlah kenapa suka tukar-tukar ya? mesti beritahu mak ni.

    saya harap guru-guru dapat membantu pelajar dalam hal ni.

    ReplyDelete
  8. Waalaikumussalam syahidah,
    Sebenarnya penukaran ni belum diumumkan secara rasmi, guru-guru pun belum pasti tentang sillabus baru ini tetapi buku-buku teks sudah sampai untuk diedarkan kepada para pelajar tingkatan 1 pada tahun 2010.Teks baru ini lebih mencabar, lebih panjang untuk short stories tetapi lebih menarik untuk sesi perbincangan bagi pelajar cemerlang. Untuk pelajar lemah B.Inggeris pula, semoga dibekalkan bahan pengajaran yang sesuai [sigh].

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum..salam ziarah..

    may i know..are those books already on the market?i badly need it to be used in my assignment..

    ReplyDelete
  10. waalakumussalam effa_dilla,
    I'm not sure whether those books are already in the bookshops, but they should be. One thing for sure, they're definitely added in the textbook scheme for school students. However you may buy the reference books on this latest literature component. I got mine at Popular.

    ReplyDelete
  11. i see..thanx a lot for the info..how much does it cost anyway?

    ReplyDelete
  12. effa_dila,
    You mean the reference books? Those by Pelangi are RM6.65, by Eastview are RM5.50.

    ReplyDelete
  13. nak tau poem latiff mohidin dan bibsy soenharjo tu terjemahan ke? nak bantu anak dapatkan bahan pembelajaran. kalau yang asal dlm bm mana nak dapat website yang ada maklumatnya? tolong!!!!!

    ReplyDelete
  14. mossczarfar,
    Saya sendiri sudah beberapa hari mencari sajak asal Latiff Mohidin yang diterjemahankan itu dalam internet tetapi masih belum ditemui.Perlu tanya pakar sastera BM.Sebenarnya tak perlu karya asal dalam BM pun, tetapi saya sebagai guru ingin menanam rasa bangga dalam jiwa anak-anak Melayu kita tentang kehebatan penyajak Melayu sehingga berjaya diterjemahkan ke bahasa asing dan turut digunakan di luar negara.
    Bibsy Soenharjo menulis dalam B.Indonesia & B.Inggeris. Poem yang digunakan dalam Literature dipercayai karya asal, bukan terjemahan.

    ReplyDelete
  15. thanks for responding, found the original zurina's poem in bm. still googling for latiff original. i will be a big help to me and my students in overcoming this literature components. plis 'pump' to me any info about it and any form 4 lit comp teaching materials

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. Hi Aliya,
    great blog! For everyone's information, textbooks are given to all students in national schools no matter their background. This practice started a couple of years back.

    ReplyDelete
  19. The guideline sent to schools states that for Form 4, students should learn the poems "in the midst of hardship' and 'He has such quiet eyes', short stories and drama. The last two poems will be taught in Form 5 along with a novel.
    It'd take a lot of understanding of those texts for the teacher to be able to teach and guide the students.

    ReplyDelete
  20. as i see it, everyone is still in limbo about the new literature. Black Baeuty....how will it be tested in PMR? Format? Any idea? Anyone has gone for any courses on this? Plz share d courses with us......Really pening noh.....

    by : nurullina ain lee (smka sultan azlan shah, bota)

    ReplyDelete
  21. Dear ain,
    Don't panic. PMR with the new literature component is in 2012. I'm more worried about the coming 2011 SPM English paper with a drama and new Form 5 novels, which have not been selected yet, hahaha.
    Courses are being held nationwide but you'd have to pay for it out of your own pocket :P
    Sorry, haven't attended any yet.

    ReplyDelete
  22. Aku masih tak jumpa buku ni untuk buat rujukan
    ni yang susah
    ni
    Macam mana aku nak belajar

    ReplyDelete
  23. mosszarfar,
    The Malay version of 'in the midst of hardship'.
    Alhamdulillah, one thing about being a blogger. You won't know what rezeki Allah would sent. Thanks to Zaleha Ahmat yang pemurah, here's the original poem.

    (dalam bencana)




    mereka pulang ke rumah
    waktu subuh hari
    dengan pakaian robek basah
    menghampiri api tungku
    lengan mereka penuh calar
    kaki mereka penuh luka
    tapi di kening mereka
    tidak kelihatan rasa kecewa

    sehari semalaman
    mereka mengharungi banjir

    berendam antara bangkai ternakan
    dan serpihan kulit tumbuhan
    kerbau balar si buyung
    masih belum ditemui.

    mereka dilahirkan dalam bencana
    tidak ada keluhan dan kutukan
    kini mereka berjenaka di dapur
    sambil menggulung rokok daun. (1978)


    dari kumpulan puisi latiff mohidin "Serpihan Dari Pedalaman" (1979)

    ReplyDelete
  24. buzzeradmin,
    Kenapa belum jumpa? Cuba cari di kedai yang jual buku teks. Kalau tiada juga, perlulah pinjam dari guru B.Inggeris.

    ReplyDelete