Tuesday, July 27

NEW SCHOOL

"I'm a Chinese Muslim," I smiled at the Chinese student.
She nodded and smiled back.
Yes, I'm back at school after 2 months of maternity leave.
However, it's no longer SMKPS but SMKSJ.
New school with a new principal, new students and new responsibilities.
This time around, I'm dealing with a different batch of students.
SMKPS consists of 80% Malays and 20% Indians, with 70 Malay and 3 nonMalay staff. I found myself speaking more Malay than I wanted to, which was quite demotivating
Here, it's multiracial. There is a good number of Indian and Chinese students and teachers. And I can speak English comfortably in the good classes without having to explain 90% of the words in Malay.
And again, I've become an object of curiosity as students wonder why I can speak and understand Mandarin and Hokkien, but still look like a Malay lady. Ahhh, the Chinese boys are beginning to feel uncomfortable as they can no longer talk freely in their mother-tongue, hahaha.
Alhamdulillah, it's been 3 days and I'm doing well here.
It's going to be more challenging working as a teacher here but the opportunity to learn is greater.
And I thank Allah SWT for His blessings.

12 comments:

  1. salam, just nak berkongsi maklumat. Saya ada keluarkan ebook tentang rahsia lebih 40 biasiswa di Malaysia. Amat berguna untuk pelajar, walaupun dah dapat ptptn, tetapi lebih baik apply biasiswa kerana ptptn perlu bayar balik, banyak pulak tu. Kalau ada saudara-mara yang ingin sambung belajar, tapi takde duit, amat sesuai baca buku ini. Kita biasanya hanya menunggu biasiswa mara atau jpa, tapi sebenarnya terdapat lebih 40 lagi biasiswa yang tidak diketahui. Beritahu kawan-kawan yang lain ye. Lawati blog rahsiabiasiswa.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Good luck in new place akak!

    ReplyDelete
  3. seperti biasa, pasti kak aliya tak berdepan dgn banyak masalah.. moga berjaya memberi kesan di tempat baru!

    ReplyDelete
  4. Semuga Allah memudahkan segala urusan Puan..
    Rabbana yassir lana..wala tua'ssir..

    ReplyDelete
  5. salam kak....saya senyum baca entry ni...kagum....dan lucu bila budak2 chinese yang dah tak boleh nak cakap sesuka hati..hehehe...saya pun teringin nak belajar hokkien n mandarin..................

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum kak aliya.
    Selamat mengajar di sekolah baru kak! Lepas ni tentu banyak cerita menarik yang akan akak kongsikan kat sini. Kakchik dapat rasakan begitu berdasarkan cerita akak dalam post ini.

    ReplyDelete
  7. Salams kak Aliya. Harap2 semuanya akan berjalan lancar. Insha'Allah. :)

    ReplyDelete
  8. Ha..ha...You are going to bust the myth in Malaysia for so long as i can remember....
    i.e
    "Masuk Melayu" as to "masuk Islam" image...

    -perhaps this is one reason why non-Malays tolerates accepting christianity, but NOT islam!!

    ReplyDelete
  9. Waalaikumussalam Rahsia Biasiswa,
    Terima kasih atas maklumat :)

    ReplyDelete
  10. Salam Ummul, Humyrah, Wan Sharif, neesa_jun, Hajar,
    Terimakasih atas doa dan ucapan kalian.
    Alhamdulillah walaupun sibuk, kalut dan tak sempat panaskan kerusi baru saya di dalam bilik guru, semuanya berjalan agak lancar pada minggu pertama saya di sekolah baru. Pelajar pun kelihatan gembira dengan kehadiran saya :)

    ReplyDelete
  11. Waalaikumussalam kakchik,
    Terima kasih :)
    InsyaAllah, kalau ada yang menarik untuk dikongsi.
    Pengetua baru adalah pengetua cemerlang; banyak yang boleh dipelajari daripadanya. Saya sudah diamanahkan dengan satu projek baru, maka akan makin sibuk nampaknya selepas ini, hahaha.. tapi orang sibuk merupakan orang yang paling produktif, bukan?

    ReplyDelete
  12. nas,
    For the whole week, I have Chinese students who asked me whether I changed my religion to marry a Malay man :P
    That's their perception - revert to marry a Malay. For the time being, I just told them that I marry my husband AFTER becoming a Muslim, and that well, he's half Chinese too. It takes time to change people's way of thinking.

    ReplyDelete