Friday, October 7

POTONG TANGAN SAJA?

"Hudud tak sesuai di Malaysia laa..." komen Cikgu Lee [bukan nama sebenar] dalam bilik guru.
Saya dan Cikgu Aziah [juga bukan nama sebenar] saling berpandangan.
"Mengapa kata begitu, Lee?" Cikgu Aziah bertanya.
"Kalau semua ikut hudud, nanti ramai la yang akan dihukum potong tangan sebab mencuri," Cikgu Lee menyuarakan pendapatnya.
Saya tersenyum, lalu memberi signal kepada Cikgu Aziah untuk terus berhujah.
"Sebenarnya Lee, hudud itu bukan setakat potong tangan, tau. Menurut hukum hudud, sebelum dijatuhkan hukuman potong tangan pada pencuri, kita kena selidik dulu mengapa dia mencuri. Bila dah sah dia tak ada sebab munasabah yang menyebabkan dia mencuri, dia curi sebab seronok atau nak balas dendam, barulah kita jatuhkan hukuman potong tangannya. Tapi jika didapati dia mencuri sebab dia kelaparan atau sebab dia tak ada kerja untuk beri makan kepada anak-anak di rumah, kita tak boleh hukum dia dengan potong tangan. Sebaliknya pemerintah mesti berikan dia pekerjaan supaya dia boleh dapatkan wang cara halal untuk sara keluarga," terang Cikgu Aziah secara panjang lebar.
"Oh, macam tu kah? Kira kalau dia mencuri sebab nak bagi anak dia makan, tak kena potong tangan laaa?"
"Betul, tapi kita mesti berikan dia pekerjaan supaya dia boleh berdikari. Tapi jika sudah diberi pekerjaan dan dia tak mahu kerja, masih tetap mencuri, maka barulah hukuman itu boleh dijatuhkan ke atasnya."
"Potong tangan mana, kanan atau kiri?" tanya Cikgu Lee lagi.
"Tangan mana yang dia gunakan untuk mencuri," jelas Cikgu Aziah lagi.
"Potong di mana, ya? Di siku kah?" nampaknya Cikgu Lee semakin berminat nak tahu.
Cikgu Aziah yang mengajar Sains itu tetap sabar melayan soalan Cikgu Lee.
"Potong pergelangan tangan."
"Guna apa potong? Pisau atau pedang?"
"Pisau yang paling tajam," jelas Cikgu Aziah lagi.
"Mengapa mesti pisau tajam?"
"Supaya tak sakit dan sekali potong saja. Jika guna pisau tumpul, ia akan mengambil masa dan akan menyeksa orang yang dihukum," saya menjawab.
"Betul, mesti pisau tajam. Sama seperti menyembelih binatang, mesti pisau tajam. Tak boleh pisau tumpul," sokong Cikgu Aziah.
Hanya kami bertiga dalam bilik guru. Perbualan semakin hangat.
"Kalau ikut undang-undang sivil, orang yang ditangkap mencuri akan dihukum penjara walaupun dia buat begitu kerana anaknya kelaparan dan dia takde duit membeli makanan. Kasihan bila baca tentang ibu tunggal dimasukkan ke penjara beberapa bulan kerana mencuri setin susu untuk minuman anaknya. Jika ikut hudud, ibu itu akan diberi pekerjaan, tak perlu masuk penjara, dan tangannya juga tak perlu dipotong," saya sambung lagi.
Cikgu Aziah mengangguk setuju.
"Betul, hudud bermaksud mencega, dan ia sebenarnya sebagai langkah pencegahan, bukan untuk menghukum. Jika kita kaji betul-betul, hudud sebenarnya lebih bersifat perikemanusiaan. Malangnya ramai orang salahfaham dan hanya memandang hudud dari satu sudut saja, iaitu mesti potong tangan jikalau mencuri. Ia sebenarnya lebih kompleks."
"Betul, dalam beberapa situasi, Islam membenarkan seseorang mencuri. Tak percaya? Misalnya seorang isteri dibenarkan mencuri wang suaminya yang kedekut sehingga gagal memberi nafkah kepada keluarga, dengan syarat jumlah yang dicurinya itu tidak lebih daripada yang perlu.Seorang pekerja dibenarkan mengambil upah daripada majikan jika beliau gagal dibayar gaji untuk kerja yang dilakukan. Dalam kedua-dua situasi, mereka tidak akan dihukum potong tangan, tau," saya sambung lagi.
"Oh, begitukah?" Cikgu Lee kelihatan terkejut dengan penerangan kami berdua.
"Ya, betul. Hukuman hudud berniat untuk mencegah jenayah."
"Tapi jika berzina, tentu tak sesuai kerana ia menganiayai kaum wanita. Wanita dirogol akan dihukum sebagai penzina."
"Lee, jenayah hudud ada beberapa saja iaitu berzina, minum arak, mencuri, merompak, dan tuduh orang lain berzina. Orang yang menuduh seseorang itu berzina mesti kemukakan 4 saksi yang boleh dipercayai, yang lihat berlakunya kejadian itu dengan mata mereka sendiri; bukan boleh tuduh suka-suka saja.Jika timbul keraguan pada salah seorang daripada 4 saksi itu bahwa tertuduh itu tidak berzina, dia tidak boleh dihukum ikut hudud lagi sehinggalah dapat tampil saksi baru yang menuduhnya."
Cikgu Lee mengangguk perlahan-lahan, nampaknya semakin faham selepas penerangan kami yang panjang lebar.
"Lee, you jangan risau. Hudud wajib untuk orang Islam saja kerana ia hukum Allah, bukan ciptaan manusia sendiri. Orang bukan Islam tak perlu takut sebab kamu takkan dihukum ikut hudud walaupun bersalah. Yang perlu takut hanyalah orang Islam yang suka melakukan perbuatan terkutuk itu iaitu penzina, pemabuk, perompak, pencuri dan penyebar fitnah. Lagipun belum tentu akan dapat dilaksanakan hudud sebab hanya pemerintah saja yang boleh jalankan hukum hudud. Kami rakyat biasa beragama Islam tak boleh jalankan hukum hudud."
Alhamdulillah.. dua guru bukan opsyen pendidikan Islam, akhirnya berjaya menyakinkan rakan sejawat kami yang nonMuslim untuk tidak takut dengan hudud.

19 comments:

 1. penjelasan yang sangat teliti...nanti saya nak kongsi info dari sini jika ada yg bertanya :)

  ReplyDelete
 2. sayangnya perdana menteri kita pun tak faham pasal benda ni

  ReplyDelete
 3. Isu hudud bukan semata-mata mengatakan "ya" atau "tidak", sebaliknya perlu mengaji dengan lebih mendalam hukum Allah SWT.

  ReplyDelete
 4. hebat cikgu-cikgu ku....
  moga ia dikira sebagai amal baik kamu.

  ReplyDelete
 5. Hudud ni salah satu dari cabang dalam bab jinayat. Masalah paling besar ialah ramai org yang tak tahu. Bab feqah pun ramai yg tak reti. Suasana sekarang menggalakkan masyarakat berhibur semata-mata. Rancangan ilmiah/agama pun sekadar tempelan.
  Terpulang kepada kita. Dalamilah ilmu agama dengan mencari ust dan tok guru.
  Selingan: Esok kuliah sulung Hadis 40. Bersama sheikh Badarudin Hj Ahmad Mufti Kedah. 9.00 pagi. Di Kolej Komuniti Bandar Baharu, Kedah. Telefon 019-5176476 untuk maklumat lanjut

  ReplyDelete
 6. salam, kak.. ni terbaik pnye explanation.. :)

  ReplyDelete
 7. penerangan yg sgt jelas n menarik....mohon izin utk dikongsi......

  ReplyDelete
 8. salam kenal..


  SYABBAS... itu yg bukan islam. How about yg islam??sendiri kena faham lah kan.

  ReplyDelete
 9. perbincangan macam ni ringkas dan mudah difahami.

  ReplyDelete
 10. Ahakz....senang citer...tak buat salah apa nak ditakutkan....bagus betul info begina....ahakz.

  ReplyDelete
 11. salam kenal cikgu Alia..
  saya dr blog kakcik seroja ni..
  bagusnya penerangan cikgu ni..senang faham..

  ReplyDelete
 12. salam..
  inilah bukti kegagalan pemerintah dalam memahamkan rakyat dalam hal-hal keagamaan.. sedih dgn mereka yg celupar menentang hudud..padahal ternyata mereka itu jahil dan menyesatkan..

  ReplyDelete
 13. Assalamualaikum,

  Salam kenal :)
  Tahniah & Terima Kasih

  Penjelasan yang jelas... semoga pemerintah Islam kita juga mempunyai kesedaran sebegini

  ReplyDelete
 14. Waalaikumussalam semua,
  Terima kasih atas komen-komen saudara-saudari. Semua puji kepada Allah SWT yang membimbing kami ketika perbualan itu.
  InsyaAllah, jika kita sebagai umat Islam memainkan peranan memberi pemahaman tentang hudud kepada nonMuslim dan saudara seagama kita yang lain,tanggapan negatif tentang hukum Allah ini akan dapat dikurangkan.
  Bagi yang hendak share, dipersilakan.

  ReplyDelete
 15. Post terbaik yang saya baca tahun ini... Simple but very compact.. Syukran..

  ReplyDelete